Uncategorized

Измиването на ръцете е от ключово значение, както и да държите ръцете си далеч от лицето “, каза д -р

Измиването на ръцете е от ключово значение, както и да държите ръцете си далеч от лицето “, каза д -р

Но не спирайте дотук, казва д-р Бари Дж. Маке, професор по медицина в отделението по белодробни науки и медицина на критичните грижи в Университета на Колорадо в Денвър и директор по белодробна рехабилитация и дихателни грижи и съдиректор на програмата за ХОББ в Националното еврейско здраве в Денвър. Също така искате да се предпазите от магарешка кашлица, която често се прилага в комбинирана ваксина, наречена Tdap, която също предпазва от тетанус и дифтерия. Ако сте над 60 години, Вашият лекар може също да препоръча ваксина срещу зостер, за да се предпази от херпес зостер. Получавайки тези ваксини, ще помогнете за намаляване на риска от инфекции, които могат да доведат до усложнения на ХОББ.

2. Избягвайте микробите. Направете всичко възможно, за да се избягвате от болни хора, казва д -р Лен Хоровиц, пулмолог в частна практика и медицински говорител на болницата Lenox Hill в Ню Йорк. Не забравяйте да стоите настрана от тълпите по време на настинка и грип, за да предотвратите разболяването на микробите. „Измиването на ръцете е от ключово значение, както и да държите ръцете си далеч от лицето си“, добавя д -р Хоровиц.

3. Откажете се от пушенето. Пушенето е най -значимият рисков фактор за ХОББ, казва д -р Маке. Не се заблуждавайте да мислите, че електронните цигари са по-добри за вас, ако имате ХОББ. „Електронните цигари може да нямат катран или дим, но те имат други съставки, като овкусители, които вдишвате и ние не знаем ефекта от тях, така че не можем да кажем, че са безопасни“, каза той казва. Ако искате да се откажете, използвайте помощни средства за спиране на тютюнопушенето, които са одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), като никотинови дъвки и лепенки.

4. Поддържайте въздуха си чист. Качеството на въздуха също може да предизвика задух и други симптоми на ХОББ, казва Хоровиц. Вътрешният въздух понякога може да бъде по -замърсен от въздуха на открито. „Уверете се, че въздухът ви в помещението е възможно най-чист, като използвате високоефективен филтър за частици (HEPA). ”Тези филтри могат да премахнат до 99 процента от замърсителите на въздуха в помещенията. Други съвети за подобряване на въздуха в помещенията включват премахване на килимите от стена до стена и почистване със зелени продукти или с естествени почистващи средства като сапун и вода, сода за хляб и оцет.

5. Поддържайте форма. „Хората с ХОББ не трябва да бъдат твърде тежки или прекалено слаби“, казва Маке. Ако сте с наднормено тегло, сърцето и белите дробове трябва да работят по -усилено, за да снабдят тялото ви с кислород. Ако сте с поднормено тегло, може да не ядете достатъчно хранителни вещества, за да си набавите необходимата енергия за ежедневните задачи. За да поддържате здравословно тегло, яжте добре балансирана диета и правете редовни упражнения, които също могат да подобрят кръвообращението и да помогнат на тялото ви да използва кислорода по-ефективно. Ако не сте сигурни дали теглото ви е здраво или нездравословно, говорете с Вашия лекар.

6. Яжте по -малки хранения. „Много хора с ХОББ се чувстват задъхани след обилно хранене“, казва Маке. Той съветва да ядете по-малки хранения през целия ден, за да избегнете това усещане за „прекалено пълно“. По -малките ястия също могат да помогнат, ако се борите с липса на апетит. Тъй като увеличеното усилие при дишане при ХОББ ви кара да изгаряте повече калории, уверете се, че храненията ви осигуряват висококачествено хранене. Консултирайте се с регистриран диетолог, за да ви помогне да разберете как да се възползвате максимално от калориите си.

7. Намалете стреса. Стресът може да влоши всяко основно състояние, включително ХОББ, казва Хоровиц. „Редовните упражнения и минимум седем часа сън на нощ са най -добрите средства за намаляване на стреса“, казва той. Упражнението може да е последното нещо, което искате да правите, когато имате ХОББ, но подобрява симптомите на ХОББ и в крайна сметка ще ви даде повече енергия, така че говорете с Вашия лекар как да разработите режим на упражнения, който да работи за вас.

8. Дръжте спасителните лекарства под ръка. Не се страхувайте да използвате предписаните бета-агонисти с кратко действие като спасителни лекарства, ако имате затруднено дишане или вдигане на храчки (слюнка и слуз). За това са там, казва Make. Но ако редовно използвате спасителния си инхалатор повече от обикновено, говорете с Вашия лекар. Също така трябва да сте сигурни, че приемате ежедневните си лекарства според указанията.

9. Практикувайте дихателни техники. Дишането с присвити устни и диафрагменото дишане може да ви помогне да запазите дъха и да останете активни по -дълго. Ето как се прави дишането със стиснати устни: Стиснете устните си и издухайте възможно най -много въздух, преди да поемете дълбоко въздух, а след това забавете дъха си, така че да използвате колкото е възможно повече от дробовете си. За да практикувате диафрагмално дишане, отпуснете раменете си и поставете едната ръка върху гърдите си, а другата върху стомаха. Докато вдишвате през носа, трябва да усетите как стомахът ви се движи навън. Натиснете леко върху стомаха си, докато издишвате през стиснати устни, за да освободите въздух.

10. Поддържайте връзка с Вашия лекар. Не бъди непознат, казва Хоровиц. Свържете се с Вашия лекар, когато сте в беда или имате симптом, който е нов или необясним, добавя той. “Тази отворена комуникация може да прекъсне появата на ХОББ в зародиша.”

11. Бъдете подготвени. Говорете с Вашия лекар за създаване на план за действие при ХОББ, за да знаете най -доброто лечение, което да имате под ръка у дома в случай на пристъп. Това може да включва домашен пулверизатор и кислород, казва Хоровиц. И накрая, обсъдете с Вашия лекар какви симптоми трябва да Ви подтикнат да използвате тези лечения, както и кога може да се наложи да се обадите на лекар и вместо това да отидете в болница.

Управлението на симптомите на ХОББ понякога може да бъде стресиращо, но тези съвети могат да ви помогнат да улесните живота с ХОББ. Избягването на тригерите и запазването на възможно най -добро здраве ще допринесе в голяма степен за лечението на това прогресивно белодробно състояние.

Повече в ХОББ

7 мита за ХОББ

Истината за ХОББ и тютюнопушенето

9 предупредителни знака за ХОББ, които може да пренебрегнете

Абонирайте се за нашия бюлетин за здравословен начин на живот!

Най -новото в ХОББ

Ваксини срещу COVID-19 и ХОББ: Трябва ли да се ваксинирате?

Емфиземът, хроничният бронхит и други видове ХОББ повишават риска от COVID-19, което прави ваксинацията особено критична. Ето някои важни действия. . .

От Беки Ъпъм, 30 април 2021 г.

15 начина да останете здрави през сезона на настинки и грип, ако имате ХОББ

Хората с ХОББ са по -склонни да се разболеят от настинка и грип – и потенциалните усложнения могат да бъдат сериозни. Ето как да подобрите здравето си през този сезон. . .

От Colleen de Bellefonds, 7 октомври 2019 г.

Как да управляваме ХОББ на работното място

Тези съвети могат да ви помогнат да останете на работа по -дълго – и да знаете кога е време да напуснете ролята си.

От Colleen de Bellefonds, 7 октомври 2019 г.

7 признака, че трябва да говорите с Вашия лекар за Вашето лекарство за ХОББ

Има няколко възможности за лечение на ХОББ, но понякога може да са необходими промени в режима Ви.

От Беки Ъпъм 1 март 2019 г.

9 съвета за забавяне на прогресията на ХОББ

Промените в начина на живот и внимателното наблюдение на симптомите са някои от нещата, които можете да направите, за да предотвратите обостряне.

От Беки Ъпъм 1 март 2019 г.

Управление на умората от ХОББ: 9 стратегии за повишаване на енергията

Някои техники могат да помогнат за противодействие на умората, често свързана със състоянието.

От Беки Ъпъм 1 март 2019 г.

8 експертни стратегии за дишане за хора с ХОББ

Белодробната рехабилитация може да научи пациентите на техники за управление на техните симптоми.

От Беки Ъпъм 1 март 2019 г.

7 признака, че ХОББ се влошава

Промените в типичните симптоми, свързани със състоянието, могат да бъдат признак на прогресия на заболяването.

От Беки Ъпъм 1 март 2019 г.

Как белодробната рехабилитация помогна на белодробното ми състояние и удължи живота ми

За Лин Маркуел терапията беше пълна промяна в играта.

От Don Rauf 21 декември 2018 г.

Повечето пациенти с ХОББ пропускат ползите за белодробна рехабилитация

Само малък процент от хората участват в програми за управление на симптомите и подобряване на качеството на живот.

От Don Rauf, 6 декември 2018 г. “

Белодробната рехабилитация съчетава упражнения с хранителни консултации и подкрепа. iStock

За пациенти, живеещи с хронично обструктивно белодробно разстройство (ХОББ), белодробната рехабилитация може значително да подобри благосъстоянието. Но според скорошно проучване, малко хора, живеещи с ХОББ, се възползват от многостранните програми за рехабилитация, които съчетават тренировъчни упражнения, хранителни консултации, образование и подкрепа.

Изследване, публикувано на 12 ноември 2018 г. в Annals на Американското гръдно общество, установи, че само 1. 9 % от пациентите, хоспитализирани за ХОББ, са получили белодробна рехабилитация в рамките на шест месеца след изписването. Авторите подчертават, че тези 6- до 12-седмични програми са много по-достъпни сега, когато Medicare предлага покритие за тези услуги.

Изследователите проучиха записите на Medicare https://harmoniqhealth.com/bg/ за 223 832 пациенти, хоспитализирани с ХОББ през 2012 г. Този брой представлява всички хоспитализации с ХОББ сред традиционните бенефициенти на Medicare през тази година. Само 4225 пациенти са били подложени на белодробна рехабилитация в рамките на шест месеца след изписването. Този брой леко нарасна до 6 111 (2, 7 %), когато изследователите провериха пациентите 12 месеца след изписването.

„Това са жалко малки числа, когато мислим за всички, които биха имали полза“, казва главният изследовател на изследването, д -р Петер Линденауер, болничен лекар в Медицинския център Baystate в Спрингфийлд, Масачузетс и директорът на Института за предоставяне на здравни грижи и популационни науки в Медицинското училище на Университета в Масачузетс в Уорчестър.

„Знаем, че пациентите с ХОББ в крайна сметка са много заседнали поради недостиг на въздух, а след това има порочен кръг на недостиг на въздух, водещ до по -заседналост и разстройство, което само влошава недостига на въздух“, казва той. „Белодробната рехабилитация дава на хората инструментите сами да се справят с болестта. ”

И така, защо толкова малко пациенти използват белодробна рехабилитация? Изследователите не са сигурни дали това се дължи на липса на препоръки за пациенти от лекари или просто пациентите избират да не присъстват.

Авторите отбелязват, че от тези, които са започнали сесиите, повече от половината са завършили 16 сесии, а Medicare обикновено ще плаща за до 36 сесии.

Проучване: Повечето пациенти не чуват за белодробна рехабилитация

За да се разбере по -добре отношението на пациентите към белодробна рехабилитация, Американското торакално общество възложи наскоро проучване на 500 пациенти, не само тези с ХОББ, но и тези с белодробна хипертония, интерстициална белодробна болест и други хронични белодробни нарушения.

Четири от 10 анкетирани не осъзнават колко смъртоносни могат да бъдат хроничните респираторни заболявания. Американското гръдно общество казва, че тези състояния, като ХОББ е най -често срещаната, са третата водеща причина за смъртта на САЩ след сърдечни заболявания и рак.

Почти две трети от участниците никога не са чували за белодробна рехабилитация. Повечето обаче са чували за други лечения: 70 % са знаели за кислородна терапия и медицински интервенции, като инхалатори с продължително и кратко действие.

Докато 38 % от респондентите са чували за белодробна рехабилитация, само 29 % са завършили програма.

Според проучването основните причини, дадени за неучастие или завършване на програма за белодробна рехабилитация, са:

Твърде трудно е да се пътува до там (36 процента) Разходи (28 процента) Трудности при напускане на дома поради проблеми с дишането (27 процента) Емоционално твърде трудно, включително чувство на срам или тревожност (27 процента)

Дори тежките пациенти с ХОББ могат да се възползват

Крис Гарви, практикуваща медицинска сестра в Калифорнийския университет в Сан Франциско, който координира белодробни рехабилитационни програми повече от 25 години, казва, че пациентите и доставчиците трябва да измислят начини да надхвърлят тези бариери.

„Доказателствата нарастват, за да се установи белодробна рехабилитация като стандарт за грижа за подобряване на задух, функционален капацитет, способност за упражнения и активност, както и качество на живот и настроение, включително депресия и тревожност при хора с хронично белодробно заболяване, “, Казва Гарви.

Гарви подчертава, че дори пациенти с тежка ХОББ могат да се възползват от рехабилитация. Тя казва, че тези с по -тежки форми на заболяването, които могат да бъдат назначени за белодробна трансплантация, обикновено са длъжни да направят белодробна рехабилитация, за да се справят по -добре по време и след операцията.

„Това е много рядък пациент, който не би имал полза“, казва тя. „Те може да нямат пълно обръщане на симптомите или пълно постигане на пълна функция, но е обнадеждаващо, че могат да се подобрят и да бъдат по -удобни и малко по -независими. Почти винаги има полза за постигане. ”

Необходимост от обучение на пациенти и доставчици

Гарви смята, че част от причината за толкова малко пациенти да се включат може да се крие в доставчиците на първична медицинска помощ. „Те трябва да знаят, че рехабилитацията на белодробните грижи е безопасна, ефективна и често се покрива от застраховката на пациента [или Medicare]“, казва тя.

Гарви добавя, че пациентите често се лекуват с дългодействащи поддържащи инхалатори вместо с белодробна рехабилитация. „Рехабилитацията в крайна сметка е по -полезна по отношение на обръщането на слабостта и обръщането на мускулно -скелетната дисфункция“, казва тя.

За пациенти, които искат да научат повече за белодробната рехабилитация, Гарви препоръчва да посетят уебсайта Live Better With Pulmonary Rehab, инициативата на Американското торакално общество за повишаване на осведомеността за белодробната рехабилитация. Сайтът може да помогне на пациентите да намерят програма за рехабилитация близо до тях и да отговори на много въпроси за това как работи програмата.

Абонирайте се за нашия бюлетин за здравословен начин на живот!

Най -новото в ХОББ

Ваксини срещу COVID-19 и ХОББ: Трябва ли да се ваксинирате?

Емфиземът, хроничният бронхит и други видове ХОББ повишават риска от COVID-19, което прави ваксинацията особено критична. Ето някои важни действия. . .

От Беки Ъпъм, 30 април 2021 г.

15 начина да останете здрави през сезона на настинки и грип, ако имате ХОББ

Хората с ХОББ са по -склонни да се разболеят от настинка и грип – и потенциалните усложнения могат да бъдат сериозни. Ето как да подобрите здравето си през този сезон. . .

От Colleen de Bellefonds, 7 октомври 2019 г.

Как да управляваме ХОББ на работното място

Тези съвети могат да ви помогнат да останете на работа по -дълго – и да знаете кога е време да напуснете ролята си.

От Colleen de Bellefonds, 7 октомври 2019 г.

7 признака, че трябва да говорите с Вашия лекар за Вашето лекарство за ХОББ

Има няколко възможности за лечение на ХОББ, но понякога може да са необходими промени в режима Ви.

От Беки Ъпъм 1 март 2019 г.

9 съвета за забавяне на прогресията на ХОББ

Промените в начина на живот и внимателното наблюдение на симптомите са някои от нещата, които можете да направите, за да предотвратите обостряне.

От Беки Ъпъм 1 март 2019 г.

Управление на умората от ХОББ: 9 стратегии за повишаване на енергията

Някои техники могат да помогнат за противодействие на умората, често свързана със състоянието.

От Беки Ъпъм 1 март 2019 г.

8 експертни стратегии за дишане за хора с ХОББ

Белодробната рехабилитация може да научи пациентите на техники за управление на техните симптоми.

От Беки Ъпъм 1 март 2019 г.

7 признака, че ХОББ се влошава

Промените в типичните симптоми, свързани със състоянието, могат да бъдат признак на прогресия на заболяването.

От Беки Ъпъм 1 март 2019 г.

Как белодробната рехабилитация помогна на белодробното ми състояние и удължи живота ми

За Лин Маркуел терапията беше пълна промяна в играта.